Rengøringsudstyr

Microfiber / Mikrofiber – Rengøringsudstyr som et hele!

 

Hedder det Microfiber eller Mikrofiber? De fleste kan nok ikke høre forskel på udtalen af Microfiber eller Mikrofiber. Ifølge ordbog over det danske sprog er det mest rigtigt på dansk at skrive Mikrofiber fremfor Microfiber, men Microfiber er den almindelige kendte stavemåde – og er vel engelsk, men på dansk er det altså også ok, at skrive Microfiber. Se mere på www.rubinsterns.dk

 

Taler man om Mikrofiberklude, bruger nogle ofte betegnelsen Fiberklude. Den beskrivelse er måske heller ikke helt korrekt, da der jo ikke er tale om, at kluden er fremstillet af fibre men rettelig af Microfibre, som jo er en kemisk opsplitning af det materiale kluden er fremstillet af.

 

Nogle drister sig til at kalde Microfiberklude for Microklude eller Mikroklude. Igen ser vi her en slags ”slang”. Betegnelsen Microklude eller Mikroklude får en til at tænke på kludens størrelse fremfor fremstillingsmaterialet-som om at selve kluden er microskopisk lille, hvilket ikke er tilfældet.

Endvidere siger nogle at Microfiberklude er Miljø Klude – denne type ”slang” er ikke helt ved siden af, da Mikrofiberkludene jo netop er yderst miljø venlige, ved deres bidrag til nedsættelse af kemikalieforbruget som derved skåner miljøet. Så udtrykket Miljøklude er bestemt acceptabelt.

 

Det samme gør sig gældende med rengøringsudstyr som et hele. Ofte bruges udtrykket micromopper om Microfiber Mopper – som igen burde hedde Microfiberfladmopper, da der jo er tale om en flad moppe. Mikrofiber Mopper ses også som rundmopper, men det foregår uden for det europæiske marked som feks. Asien, Australien, og U.S.A.

 

Endelig har vi Moppehovedet eller Moppefremføreren. Nogle forveksler en Moppefremfører med selve Teleskopstangen eller Skaftet. Her er der tale om to stykker selvstændigt stykker værktøj. En Moppefremfører eller et Moppehoved er kun det yderste stykke værktøj, som man enten fastgører en Moppe med lommer eller en Moppe med velcro på. Stangen eller Skaftet er i sagens natur en Teleskopstang, man sætter sammen med en fremfører.

 

Der findes forskellige modeller fremfører til fladmopper. Der findes en moppefremfører med magnet – den såkaldte Klap-fremfører, da den kan åbnes via et let tryk med foden, således at det snavsede Moppegarn kan udskiftes med et rent. Til klapfremføreren med magnet anvendes ofte Bomuldsmopper med lommer. Disse Bomuldsmopper kaldes under tiden for Moppegarn, da moppen mest af alt ligner et Bomuldsgarn. Bomuldsmopper er dog oftest tit fremstillet i blanding med andre produkter. Kompositionen på www.rubinsterns.dk er 65 % bomuld blandet med 35 % polyester. Vi gør det, fordi det giver Moppen en fortrinlig holdbarhed, der er langt bedre end hvis moppen bestod af ren bomuld.

 

Det bringer os frem til Mikrofibermopperne. En Microfibermoppe er oftest med velkro på bagsiden, og moppen fastgøres på Moppefremføren med velcro. Denne Fladmoppefremfører er fremstillet af aluminium og er derved rustfri. Under fremføreren er der to velkrobånd, der er klikket på og disse velcrobånd kan nemt udskiftes med nye, så ens rengøringsudstyr altid er i perfekt stand. Det er vigtigt at undgå at stille Fladmoppefremføren med velcroen ubeskyttet på et beskidt gulv eller gulvtæppe, da velkroen nemt bliver fyldt med skidt og snavs og derved mister sin virkning.

Tak til Jesper Hillestrøm for SoMe undervisning.